bel ons

Corona informatie

Europees corona-certificaat verplicht voor reizen naar Frankrijk

Meer info in dit artikel uit De Standaard, specifieke info over wat kan & mag in Frankrijk vindt u in dit artikel van de VRT.


Per 16 juni is het dragen van een mondmasker in de buitenlucht niet langer verplicht in Frankrijk. Binnen en op drukke plekken blijft het dat wel, en uiteraard kunnen winkels, restaurants, particulieren zelf andere, strengere, regels stellen.
Ook is de avondklok opgeheven.

Vanaf woensdag 9 juni kleurt de Provence oranje. Het overgrote deel van onze vakantiehuizen ligt in deze regio, mat name de huizen met postcodes beginnend met 04 (Alpes de Haute Provence), 30 (Gard) en 84 (Vaucluse).
De huizen in de Drôme (met postcode beginnend met 26) liggen echter in de regio Auvergne - Rhône - Alpes en blijven momenteel nog rood. De cijfers liggen er echter ook laag, dus dit zal naar alle verwachting al snel worden aangepast naar oranje.

Reizigers die terugkeren uit een oranje zone, moeten in principe niet in quanrantaine (tenzij ze een hoog risico contact hadden). Keert u terug ui teen rode zone, dan is de quarantaine wel standaard.

Wat moet ik doen ?

Om te reizen, moet je deze maatregelen respecteren:

Verbleef je langer dan 48u in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig of de boot of keer terug je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor je aankomst in België in.
Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact.
Krijg je een sms ? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.
Krijg je geen sms ? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.

Reizen in 2021

Voor het nieuwe seizoen hanteren wij de volgende voorwaarden m.b.t. Corona.

Indien uw reis niet kan doorgaan door overmacht m.b.t. corona (gesloten grens, negatief reisadvies vanuit uw land van herkomst of vanuit Frankrijk naar de streek waarin uw vakantiewoning ligt) zullen we in eerste instantie met u trachten de reis te verplaatsen. Lukt dit niet onmiddellijk, dan ontvangt u een tegoedbon voor het reeds betaalde bedrag. Indien deze tegoedbon binnen de 18 maanden na afgifte niet is gebruikt, wordt deze integraal terug aan u uitbetaald (ordonnance van 25 maart 2020 - zie hier)

Annulering o.w.v. persoonlijke corona-redenen (besmetting van uzelf of een naaste, hospitalisatie, persoonlijke quarantaine,...) is geen reden tot annulering via deze voorwaarden. Doorgaans wordt dit wel door uw klassieke verzekering gedekt. Wij raden u dan ook aan hiervoor contact op te nemen met uw verzekeraar.

Meer info:

Belgische Dienst Buitenlandse Zaken


Consulaat Generaal van België in Marseille


reisinfo Frankrijk


Santé Publique: de meest actuele Franse cijfers
(ter info: omwille van de wet op de privacy mogen in Frankrijk geen cijfers per gemeente worden vrijgegeven)


Gouvernement.fr: actuele Franse kleurcodes per departement en corona-reglementering


Grotendeels zijn dit dezelfde adviezen als in België: draag een mondmasker op drukke(re) plaatsen, houd afstand, gebruik handgel en was zo vaak mogelijk uw handen. Na terugkeer uit een oranje zone geldt een aanbevolen zelfquarantaine.


Passenger Locator Form verplicht

Let wel: 48 uur voor uw terugkeer in België vanuit het buitenland dient u het passenger locator form in te vullen. U kan het o.m. hier vinden.


ter plaatse

Over het algemeen is zijn er minder corona-gevallen in Zuid-Frankrijk dan in België. IN België ligt de incidence rate op 192 gevallen per 100.000 inwoners, voor de Vaucluse is dit slechts 96, over een periode van 14 dagen.

Uiteraard blijven de gekende maatregelen in voege; draag een mondmasker, was en/of ontsmet regelmatig uw handen, houdt afstand,...

Vanaf 9 juni wordt de 'couvre-feu' verlaat naar 23 uur. Tussen 23 uur en 6 uur 's ochtends mag u dus enkel buiten komen onder specifieke voorwaarden en met een formulier.
De terrassen van restaurants en cafés zijn open, weliswaar met een beperking van het aantal couverts.

Vanaf 30 juni worden deze restricties opgeheven en gaan ook de restaurants binnen weer open.