bel ons

Carpentras

Kunststad, hoofdplaats van het Comtat en stad van lekkerbekken. Carpentras ligt temidden van een tuinbouwstreek waar heerlijke groenten en fruit worden geteeld, met als kroonjuweel de aardbei. Het oude stadscentrum bruist en nodigt uit tot een gezellige wandeling. De huizen en monumenten zijn stille getuigen van een glansrijk verleden, waarin o.a. de joden een rol speelden.

Het Hôtel-Dieu, een gasthuis uit de 18de eeuw, werd in opdracht van bisschop d’Inguimbert gebouwd. Het werd buiten het stadscentrum neergezet om te zorgen dat de zieken niet te lijden hadden van de ongezonde dampen van de stad. De gevel heeft een driehoekig fronton met barokke vuurpotten en op het plein staat het standbeeld van de bisschop. De indrukwekkende staatsietrap heeft een sierlijke smeedijzeren leuning. In de gang hangen talrijke schilderijen aan de muur. De apotheek is nog in originele staat te bewonderen, met panelen en kasten die zijn beschilderd met landschappen. In de kasten staat een bijzondere collectie aardewerk en glazen apothekerspotten.

In opdracht van paus Benedictus XIII werd in 1404 begonnen met de bouw van de kathedraal, een mooi voorbeeld van Zuid-Franse gotiek. Deze Cathédrale St.-Siffrein werd pas in het begin van de 16de eeuw voltooid. De aanvankelijk onbewerkte gevel kreeg in de 17de eeuw een façade in Italiaanse stijl. In de kapellen hangen schilderijen van Mignard, Parrocel en van de plaatselijke schilder Duplessis. In het koor bevinden zich een paar werken van de Provençaalse beeldhouwer Bernus, waaronder een stralenkrans van verguld hout. Achter de kathedraal staat een Romeinse triomfboog.
De 14de eeuwse Porte d’Orange staat aan de noordkant van de oude stad en was één van de vier versterkte toegangspoorten van Carpentras. De 26 meter hoge poort is het enige wat overgebleven is van de vroegere ommuring die in totaal 32 torens telde.

De Rue des Halles heeft aan weerszijden bogengalerijen met allerlei winkeltjes. Dit is de ideale plek om op een warme zomerdag wat afkoeling te zoeken. Aan het begin van de straat staat rechts een belfort, de Tour de l’Horloge, die in de 15de eeuw bij het eerste gemeentehuis behoorde. Verderop, aan de rechterkant van de straat, begint de Passage Boyer die vanwege de glazen overkapping ook wel de Rue Vitrée wordt genoemd. Deze passage werd in 1848 door werklozen gebouwd.

De synagoge dateert van 1367 en werd in de 18de eeuw herbouwd. Het is de oudste synagoge in Frankrijk. De buitenkant is eenvoudig maar het interieur is rijkelijk gedecoreerd. Op de eerste verdieping bevindt zich de gebedsruimte die weelderig is versierd. De goudkleurige lambrisering, het bleekgroene houtwerk en het hemelsblauwe plafond met gouden sterren doen denken aan een salon in Louis XIV-stijl. Op de benedenverdieping staat de oven waar tot aan het begin van de 20ste eeuw ongedesemd brood werd gebakken. In het souterrain bevindt zich de ‘mikve’, het bad voor de rituele reiniging van de vrouwen. Dit bad is 15m² groot en meer dan 2 meter diep. Het werd gevuld met natuurlijk bronwater. Iedere maand, na hun menstruatie, kwamen de vrouwen hier baden.


Huur onze vakantiewoningen met privé zwembad in de Provence, regio Mont Ventoux.
vrijdag = marktdag

Het centrum van de stad is gezellig en levendig. Vooral als je op vrijdagochtend de markt bezoekt. In 1996 werd Carpentras zelfs tot marktstad van Frankrijk uitgeroepen (marché exceptionelle). Lang geleden inmiddels maar de sfeer is er tegenwoordig niet minder om. Je zult er veel verse waren aantreffen uit de Comtat, de streek rond Carpentras die de moestuin van de regio is.

berlingots

Een lekkernij uit Carpentras is de berlingot. Vermoedelijk is het recept van dit snoepje bedacht door de chef-kok van paus Clemens V. Oorspronkelijk was het snoepje rood en wit gestreept en smaakte het naar pepermunt. Al gauw werd de berlingot ook in andere smaken bereid: anijs, sinaasappel, citroen en koffie.

aardbeien

Carpentras is de ‘Hoofdstad van de Aarbei’. De aardbei van Carpentras, verkrijgbaar in 4 variëteiten (Pajaro, Ciflorette, Garriguette en Cigoulette) is sinds 1987 een gedeponeerd handelsmerk. Met meer dan 5.000 ton per jaar is het Comtat Venaissin trouwens de grootste producent in de Provence.