bel ons

Gordes

Lang voor het in de 21ste eeuw uitgroeide tot de drukst bezochte plek in de Luberon werd Gordes bewoond door een Keltisch-Ligurische stam, de Vordenses. Ze noemden hun nederzetting Vorda ('hooggelegen dorp') en spraken het uit als gworda, wat later evolueerde tot Gorda. Het dorp ligt op een steile rots die aan de rand van het Plateau de Vaucluse boven het dal van de Imergue en de Calavon uitsteekt. De historische ruïnes, de gezellige smalle steegjes met prachtige huizen, het kasteel en de mediterrane vegetatie schitteren hier in de zon. Gordes is niet voor niets één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Het is bijzonder leuk om rond te kuieren door de 'calades' -kleine, geplaveide straatjes met aan weerszijden goten voor het regenwater- onder overdekte passages en arcaden van oude en hoge huizen door en langs de overblijfselen van de vestingmuren. Hier en daar is er een doorkijkje op het garriguelandschap. De boetiekjes en de kraampjes met Provençaalse producten worden in het zomerseizoen overspoeld door de mensenmassa.

Het renaissancekasteel in Gordes is door Bertrand de Simiane gebouwd op de plaats waar een middeleeuwse burcht heeft gestaan. De strenge en sobere indruk van het kasteel staat in schril contrast met het rijkelijk versierde interieur. Een mooie renaissancepoort geeft toegang tot de binnenplaats. De grote zaal op de eerste verdieping heeft een schitterende schoorsteen, die is versierd met frontons, schelpen, bloemmotieven en pilasters. Op de bovenste drie verdiepingen van het kasteel is een museum met werk van de Antwerpse kunstenaar Pol Mara (1920 - 1998).Huur onze luxe villa's met verwarmd privé zwembad in de Provence, regio Gordes en Luberon.abdij van Sénanque

De naam Sénanque is afgeleid van de rivier de Sénancole. In Sénanque is 'sin' herkenbaar, een woord voor 'berg', dat ook terug te vinden is in de berg Sinaï. De abdij staat dus onder 'verheven' bescherming. Wie op zoek is naar rust en bezinning vindt in deze sobere abdij net buiten Gordes de serene sfeer die uitnodigt tot mediteren, in een zonovergoten omgeving tussen de lavendelvelden.

les bories

De oude dorpjes in de Luberon bestonden uit bories, hutten gebouwd met platte kalkstenen (lauzes) die gestapeld werden. Ze dateren van 2.000 v.C., maar zijn sindsdien vaak herbouwd. Pas in de 19de eeuw werden ze verlaten. Er staan nog een 3.000 bories, waarvan vele als schuil- of opslagplaats werden gebruikt. In het 'Village des Bories' nabij Gordes zijn er een twintigtal gerestaureerd.

de Luberon

De Provence op zijn best, met zijn middeleeuwse villages perchés, wijngaarden, kersenbomen, meloenen, geitekaas, geurige velden vol klaprozen, lavendel en zonnebloemen vindt u in de Luberon. Het Luberongebergte bevindt zich halverwege de Alpen en de Middellandse Zee. Het hele gebied (+/- 1.200 km²) is een regionaal natuurpark dat door de Unesco werd erkend als ‘biosfeerreservaat’.