bel ons

Luberon

De Provence op zijn best, met zijn middeleeuwse villages perchés, wijngaarden, kersenbomen, meloenen, geitekaas, geurige velden vol klaprozen, lavendel en zonnebloemen vindt u in de Luberon.

Het Luberongebergte bevindt zich halverwege de Alpen en de Middellandse Zee. Het hele gebied (+/- 1.200 km²) is een regionaal natuurpark dat door de Unesco werd erkend als ‘biosfeerreservaat’.
Het dal van Lourmarin splitst de Luberon in twee ongelijke delen. In het westen ligt Le Petit Luberon, een door kloven en ravijnen uitgesneden plateau van nog geen 700 meter hoog. In het oosten ligt Le Grand Luberon met brede, ronde toppen van soms wel 1.125 meter, zoals de Mourre Nègre. De noordkant met steile, diep uitgesneden hellingen is koeler en vochtiger en begroeid met eiken. De vegetatie aan de zuidkant heeft een mediterraan karakter met steeneiken en dichte rozemarijnstruiken.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de zeer grote verscheidenheid aan planten. Naast eiken groeien er tal van andere boomsoorten zoals de atlasceder (op de toppen van de Petit Luberon), de beuk en de grove den. Overal op de rotsachtige hellingen groeien brem en allerlei Provençaalse kruiden. De flora in de Luberon telt daarenboven enkele eigen soorten zoals de Leuzea Conifera, de rotsroos , de aapjesorchis en de welriekende Etruskische kamperfoelie. De fauna is ook zeer gevarieerd. Er komen wel zeven soorten veldslangen voor en daarnaast zijn er tal van andere dieren te vinden zoals de zandloper (een hagedis), de grasmus, de blauwe rotslijster, de oehoe, de haviksarend en de slangenarend.

Vele bergdorpjes dateren uit de tijd van de Liguriërs die zich hier vestigden, gevolgd door de Romeinen en de Saracenen. De godsdienstoorlogen in de 16de eeuw luidden een dramatische periode in, toen de protestantse waldenzen die naar de Luberon waren gevlucht door de katholieken werden vervolgd: hele dorpen werden verwoest en alle inwoners werden afgeslacht.


Huur onze luxe vakantievilla's in de Provence, regio Luberon.

les villages perchés

Een rondrit in de Luberon is een absolute must. Ga op ontdekkingstocht en laat je verleiden door de tientallen schilderachtige, hooggelegen dorpjes zoals Lourmarin, Lacoste, Bonnieux, Goult, Ménerbes en Oppède. Eén voor één ware pareltjes die een lust zijn voor het oog. Geniet van de unieke vergezichten, kuier rustig door de nauwe steegjes, ontdek prachtige pleintjes, fonteinen en kastelen. De Provence op zijn best!

le Mourre Nègre

De Mourre Nègre (zwart gezicht) is met 1.125 meter het hoogste punt van het Luberongebergte. Het schitterende panorama vanop de top omvat de Montagne de Lure en de Préalpes de Digne in het noordoosten, het dal van de Durance met de Montagne Sainte-Victoire op de achtergrond in het zuidoosten, het Étang de Berre en de Alpilles in het zuidwesten en het Bassin d'Apt, het Plateau de Vaucluse en de Mont Ventoux in het noordwesten.

les bories

De oude dorpjes in de Luberon bestonden uit bories, hutten gebouwd met platte kalkstenen (lauzes) die gestapeld werden. Ze dateren van 2.000 v.C., maar zijn sindsdien vaak herbouwd. Pas in de 19de eeuw werden ze verlaten. Er staan nog een 3.000 bories, waarvan vele als schuil- of opslagplaats werden gebruikt. In het 'Village des Bories' nabij Gordes zijn er een twintigtal gerestaureerd.