bel ons

Marseille

Marseille is de belangrijkste haven en na Parijs de grootste stad van Frankrijk. Ten noorden van de Vieux Port, waar vissersboten tussen de wachttorens St.-Jean en St.-Nicolas in- en uitvaren, liggen de scheepswerven. Marseille is 26 eeuwen oud en de mengeling van culturen is zo ver doorgevoerd dat Alexandre Dumas de stad 'de ontmoetingsplaats van de wereld' noemde. De stad leeft, na jaren van verloedering, armoede, corruptie en criminaliteit, weer op. De afgelopen jaren hebben honderden miljoenen euro's de stad veranderd in een veelbelovende bestemming. In 2013 is Marseille Culturele Hoofdstad van Europa.


Een bezoek aan Marseille begint aan de U-vormige Vieux Port in het hart van de stad. De oude haven is met zijn plezierjachten, vissersbootjes en zeilboten nu veel meer een toeristenhaven dan een werkhaven. De toegang tot de haven wordt bewaakt door het 17de eeuwse Fort St.-Nicolas (aan de zuidkant, met zijn kanon naar de stad gericht om opstandig volk in het gareel te houden) en het 12de eeuwse Fort St.-Jean (aan de noordkant). Langs de Quai du Port (noordzijde van de haven) staat het imposante 17de eeuwse stadhuis, met het standbeeld van Lodewijk XIV. Aan de kop van de haven ligt de Quai des Belges. Hier wordt elke ochtend een vismarkt gehouden, met bakken vol inktvis, zee-egels, zeewolf, poon, schaaldieren,... Vanuit de Quai des Belges wandel je naar de Canebière. Dit is de beroemdste straat in Marseille en symbool van de stad. Op deze boulevard vindt men heel wat overheidsgebouwen en talrijke winkels.


De wijk Le Panier is gebouwd op de Butte des Moulins, op de plaats van het Griekse Massalia. Het is het enige overblijfsel van het oude Marseille. In het verleden heeft de plaatselijke bevolking -arme mensen die hoofdzakelijk van de visserij leefden- de piepkleine percelen zo goed mogelijk benut door de huizen in de hoogte te bouwen. Met zijn wirwar van straatjes, met drogend linnengoed, trapjes en kleurrijke gevels doet deze wijk enigszins denken aan Napels, Catalonië en zovele andere plekken aan de Middellandse Zee. Dankzij de vele kunstgaleries, eenvoudige restaurants en enkele exclusieve boetieks is deze wijk uitgegroeid tot een hippe en trendy buurt.
De gastronomische specialiteit van Marseille is de bouillabaisse. Oorspronkelijk was dit een eenvoudige maaltijd voor vissers, waarbij men de beste delen van de vis verkocht en de minder gegeerde stukken apart hield om ze te bereiden met een rouillesaus en broodkorsten, ingewreven met knoflook. Een lekkere bouillabaisse valt of staat met twee belangrijke ingrediënten : de keuze van de vis en de kruiding. Naast de drie 'musts', schorpioenvis, poon en zeepaling, kunnen er ook zeewolf, tarbot, knorhaan, tong of schaaldieren in. De bouillon wordt gemaakt van uien, tomaten, saffraan, look, tijm, laurier, salie, venkel, sinaasappelschil en eventueel een scheutje witte wijn. De kroon op het werk is de rouille, een saus op basis van Spaanse pepertjes, die het geheel kleuren en zorgen voor een licht pikante toets.

Naast de bouillabaisse is de pastis de tweede bijdrage van Marseille aan de culinaire wereld. Na een verbod op absint in 1915 in Frankrijk kwam Paul Ricard in 1932 met zijn recept voor de échte pastis de Marseille. Pastis is al tientallen jaren het Provençaalse aperitief bij uitstek. Befaamde huizen als Ricard, Casanis, Janot en Henri Bardouin hebben dit lekkere vocht tot onbetwiste koningin van de caféterrasjes gekroond. De pastaga, in alcohol geweekte groene anijs, steranijs en zoethout, kan naar ieders smaak met water en ijsblokjes worden aangelengd. Zijn gele kleur krijgt de pastis van een kleurstof, meestal karamel. Naast de 'classic' heeft men ook variëteiten zoals de mauresque, de tomate en de perroquet, waarbij aan de pastis een scheutje amandelmelk, grenadine of muntsiroop wordt toegevoegd.Notre-Dame-de-la-Garde

De Basiliek Notre-Dame-de-la-Garde werd tussen 1853 en 1864 gebouwd in de toen populaire Romaans-Byzantijnse stijl door Espérandieu op een 161 meter hoge kalkrots, Colline de la Garde, vanwaar men een schitterend panoramisch uitzicht heeft op de stad. Op de 60 meter hoge klokkentoren staat een reusachtig verguld Mariabeeld, in de volksmond aangeduid als 'Bonne Mère'. Het interieur is overdadig met vergulde mozaïeken en reusachtige muurschilderingen.

Les Calanques

Het Massif des Calanques bestaat uit een zeer hard en stralend wit kalkgesteente. Door de ruige schoonheid is de plek zeer in trek bij natuurliefhebbers. Het massief dankt zijn oorspronkelijke karakter en bijzondere charme aan de diepe en nauwe inhammen, de beroemde kreken of calanques, een majestueus samenspel van zee, lucht en rotsen.

Îles du Frioul

Vanaf de Quai Belges varen er veerboten naar de îles du Frioul. De eerste aanleghaven is het bekende eiland met het Château d'If. Het kasteel werd gebouwd tussen 1524 en 1528. Het diende eerst als fort om Marseille te beschermen. Later werd er een vestingmuur omheen gebouwd en omgevormd tot staatsgevangenis. De gevangeniscellen kunnen worden bezocht.