bel ons

Mont Ventoux | fietstoerisme

De Mont Ventoux is vooral bekend van de wieleretappes in onder andere de Tour de France, Paris-Nice en de Dauphiné Libéré. Voor fietsfanaten is deze berg dan ook één van de topcols in Frankrijk. De Kale Berg kan vanuit drie kanten beklommen worden. De zwaarste kant start via Bédoin, al is volgens sommigen de Malaucène-zijde minstens even zwaar. Oefenen kan vanaf Sault, veruit de minst zware flank.

Op de website van de Kale Berg vindt u een schat aan informatie.

Bij alle Offices du Tourisme rond de Mont Ventoux zijn gratis fietsgidsen verkrijgbaar met een 20-tal routes voor fiets en mountainbike. De lengte van deze routes varieert van 10 tot 49 kilometer. Meer info vindt u op de website van de Mont Ventoux.
Beklimming vanuit Malaucène


afstand : 21 km

hoogte start : 377 m

hoogte top : 1912 m

hoogteverschil : 1570 m

gemiddeld stijgingspercentage : 7,5 %

maximum stijgingspercentage : 10,5 %Beklimming vanuit Bédoin


afstand : 21,5 km

hoogte start : 290 m

hoogte top : 1912 m

hoogteverschil : 1610 m

gemiddeld stijgingspercentage : 7,5 %

maximum stijgingspercentage : 10,7 %Beklimming vanuit Sault


afstand : 26 km

hoogte start : 760 m

hoogte top : 1912 m

hoogteverschil : 1220 m

gemiddeld stijgingspercentage : 4,7 %

maximum stijgingspercentage : 9,5 %
Hoed u voor overmoed en luister naar uw lichaam. Volgens officiële gegevens valt er tijdens het seizoen gemiddeld elke maand 1 dodelijk slachtoffer te betreuren op de flanken van de Ventoux. Zelfoverschatting en/of uitputting liggen meestal aan de basis van deze ellende. Vooral bij extreme warmte is het gebruik van een hartslagmeter aan te raden. Neem bovendien voldoende water en eten mee. Bij extreem hoge temperaturen verlies je veel vocht en zout. Vertrek in de zomer, wanneer de temperaturen schommelen rond de 40° C, ook vroeg in de ochtend. Het niet verstandig om intensief en langdurig te sporten in de zon.


Tijdens de zeer warme (tot 42°C) 13de juli 1967 viel wielrenner Tom Simpson tijdens de Tour de France op 1,4 km van de top van de berg van zijn fiets. Zijn sportbestuurder zette hem er weer op, maar Simpson viel opnieuw. Hij raakte bewusteloos, werd met een helikopter naar het ziekenhuis in Avignon gevlogen, maar overleed onderweg. Toenmalig Tour-directeur Felix Lévitan werd bekritiseerd wegens het uitzetten van een te zwaar parcours. Later werden echter vier niet gebruikte ampullen in het shirt van Simpson gevonden, waarvan er één amfetamine bevatte. Simpson zou zijn overleden aan een combinatie van hitte en uitputting. Het verhaaltje dat Simpson in Bédoin, een dorpje aan de voet van de Mont Ventoux, een fles cognac uit een café zou hebben meegenomen, wordt betwist. Wel heeft hij een glas cognac gedronken.


Huur onze vakantiewoningen in de Provence met zicht op de Mont Ventoux.