bel ons

Orange

Orange is de toegangspoort tot de Midi die haar wereldfaam dankt aan twee prestigieuze Romeinse monumenten die door de Unesco tot werelderfgoed zijn uitgeroepen : het Théâtre Antique waar ook nu nog sprankelende concerten worden gehouden en de Arc de Triomphe, gebouwd ter ere van Julius Caesars zege op de Galliërs en de Griekse vloot.

Hoewel Orange tegenwoordig een flinke, bedrijvige stad is, heeft het charmante oude centrum zijn aantrekkingskracht niet verloren. Orange ligt temidden de wijngaarden van de Côte-du-Rhône en het land brengt veel honing, truffels en olijven voort. In de buurt rond het Hôtel de Ville is het aangenaam toeven in de steegjes met tientallen restaurantjes en winkeltjes. Samen met het stadhuis vormt de Ancienne Cathédrale Notre-Dame de kern van de oude stad.


geschiedenis

Met de komst van de veteranen van het tweede legioen werd Orange in 35 v.C. een Romeinse kolonie. De 70 ha grote stad werd gebouwd volgens een regelmatig stratenplan, met mooie monumenten en een stadsmuur. Vanuit Orange werd een groot gebied bestuurd dat Romeinse landmeters nauwkeurig in kaart brachten. De grootste kavels werden aan de veteranen toegewezen, de minder grote werden verhuurd en andere bleven gemeenschappelijk bezit. Zo bevorderde het Romeinse bestuur de kolonisatie en de exploitatie van de grond ten koste van de inheemse bevolking. Tot 412, het jaar waarin Orange door de Visigoten werd verwoest, kende de stad een periode van welvaart en werd ze zelfs bisschopsstad.

In de tweede helft van de 12de eeuw werd Orange de zetel van een klein prinsdom, ingesloten door het Comtat Venaissin. De Pris was Raimbaut d'Orange, een bekende troubadour die zijn liefde voor de gravin van Die bezong. Door echtverbintenissen en erfenissen viel Orange bij toeval aan een tak van het Huis Les Baux, dat ook erfgenaam was van het Duitse graafschap Nassau. In de 16 de eeuw stichtte Willem de Zwijger van Nassau de Republiek der Verenigde Nederlanden, waarvan hijzelf stadhouder werd. De stad sloot zich aan bij de reformatie en werd zwaar getroffen door de verschrikkingen van de godsdienstoorlogen, maar slaagde er toch in onafhankelijk te blijven.

Het Huis van Oranje-Nassau dat heerste over de Nederlanden en gedurende korte tijd ook over Engeland, vergat het prinsdom in Frankrijk niet.
Nog altijd heten de Nederlandse vorsten prins of prinses van Oranje-Nassau en is oranje de nationale kleur. Daarnaast weerklinkt de naam Oranje in een staat, steden en rivieren die door de Nederlanders in Zuid-Afrika en in Amerika werden ontdekt of gesticht.

in 1622 liet Maurits van Nassau een stadsmuur en een kasteel bouwen. Helaas gebruikte hij daarvoor delen van de Romeinse monumenten die nog niet door de barbaren waren verwoest. Deze keer ging alles verloren, behalve het theater dat deels in de stadsmuur werd opgenomen en de boog, die tot vesting werd verbouwd.
Toen Lodewijk XIV in oorlog was met de Staten van Holland, eigende hij zich het prinsdom van Orange toe. De graaf van Grignan, luitenant-generaal van de Franse koning in de Provence en schoonzoon van Madame de Sévigné, nam de stad in. De stadsmuren en het kasteel werden neergehaald. In 1713 werd Orange bij de Vrede van Utrecht tot Frans grondgebeid verklaard.


Huur onze vakantiewoningen in de Provence, regio Orange en Mont Ventoux.Arc de Triomphe

Als een echte toegangspoort staat de triomfboog aan de noordkant van Orange, aan de via Agrippa die Lyon met Arles verbond. Hij is de best bewaarde en de op twee na grootste Romeinse triomfboog : vooral aan de noordkant is een groot deel van de oorspronkelijke decoratie behouden en is de invloed van het Romeinse classicisme en de Hellenitische kunst goed te zien.

Théâtre Antique

Het theater van Orange werd onder Augustus (toen nog Octavianus) gebouwd en is met recht de trots van de stad. Er is geen ander Romeins theater waarvan de toneelmuur bijna volledig bewaard is gebleven. De 103 meter lange en 36 meter hoge muur, die Lodewijk XIV 'de mooiste muur van het koninkrijk' noemde, is het visitekaartje van het theater.

Chorégies

Van begin juli tot begin augustus vindt in het Romeinse theater een festival plaats gewijd aan opera, symfonische muziek en zang. Beleef een onvergetelijke en sfeervolle avond in een uniek decor! De opera Carmen, The Phantom of the Opera en heel wat andere meesterwerken worden hier jaarlijks opgeluisterd voor duizenden toeschouwers. Reserveer tijdig uw tickets!