bel ons

Roussillon

Roussillon betekent letterlijk ‘het rode dorp’ en verwijst naar de huizen met de okerkleurige gevels die het dorp net zo rood kleuren als de omgeving. Bij ondergaande zon hult het dorp zich in alle denkbare kleurschakeringen tussen geel en rood. Een droombeeld dat je voor geen goud mag missen! Ooit werden in deze streek 17 verschillende soorten okertinten gewonnen, variërend van violet tot bloedrood, oranje en geel.

Het proces van okervorming begon 230 miljoen jaar geleden, toen de Provence nog een zee was. Het ijzerhoudende zand zette zich af en werd later geoxideerd in kleurrijk oker. De Romeinen gebruikten de gekleurde aarde voor het glazuren van keramiek. Aan het eind van de 18de eeuw kwam een inwoner van Roussillon, Jean-Etienne Astier, op het idee het pigment uit het okergele zand te wassen. Het was het begin van de industrie die het dorp bekend zou maken. Oker wordt verwerkt in verf en muurkalk, maar kent ook andere, soms ongebruikelijke toepassingen. Zo is oker naast hevea één van de bestanddelen van rubber en wordt het verwerkt in binnenbanden, in linoleum en als kleurstof in o.a. worstjes.

Het 1 kilometer lange ‘Sentier des Ocres’ is een bewegwijzerde wandeling van ongeveer 1 uur doorheen het okerlandschap. Men vindt er o.a. bijzondere flora die tussen het okergesteente groeit (steen- en truffeleiken, jeneverbesstruiken) en wondermooie landschappen die door de steengroeven zijn ontstaan. Zo zijn de Aiguilles de Fées boven de beroemde Chaussée des Géants het gevolg van erosie.
Het dorp zelf is schilderachtig gelegen met smalle, soms trapsgewijs aangelegde steegjes, dicht op elkaar gebouwde huizen met gevels in allerlei okertinten, kunstgaleries en pottenbakkerswerkplaatsen. Kortom, een betoverende wereld, vooral aan het eind van de dag als de stralen van de ondergaande zon het dorp met de prachtigste kleuren tooien.

In een oude okerfabriek ten oosten van Roussillon ligt het Conservatoire des Ocres et Pigments Appliqués, waar rondleidingen worden gegeven en de verschillende stadia van de pigmentproductie worden belicht. Enkele kilometers verder, dicht bij Rustrel, ligt de Colorado provençal. Deze groeve met rotsformaties is groter. Zeven wandelpaden slingeren langs reusachtige, okerrode aardpijlers.


Huur onze vakantiehuizen in de Provence, temidden de okergroeven van Roussillon en Rustrel.

abdij van Sénanque

De naam Sénanque is afgeleid van de rivier de Sénancole. In Sénanque is 'sin' herkenbaar, een woord voor 'berg', dat ook terug te vinden is in de berg Sinaï. De abdij staat dus onder 'verheven' bescherming. Wie op zoek is naar rust en bezinning vindt in deze sobere abdij net buiten Gordes de serene sfeer die uitnodigt tot mediteren, in een zonovergoten omgeving tussen de lavendelvelden.

Gordes

Gordes ligt op een steile rots die aan de rand van het Plateau de Vaucluse boven het dal van de Imergue en de Calavon uitsteekt. De historische ruïnes, de gezellige smalle steegjes met prachtige huizen, het kasteel en de mediterrane vegetatie schitteren hier in de zon. Gordes is niet voor niets één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

de Luberon

De Provence op zijn best, met zijn middeleeuwse villages perchés, wijngaarden, kersenbomen, meloenen, geitekaas, geurige velden vol klaprozen, lavendel en zonnebloemen vindt u in de Luberon. Het Luberongebergte bevindt zich halverwege de Alpen en de Middellandse Zee. Het hele gebied (+/- 1.200 km²) is een regionaal natuurpark dat door de Unesco werd erkend als ‘biosfeerreservaat’.